Schiermonnikoog autovrij

Is Schiermonnikoog autovrij? Op Schiermonnikoog mogen alleen bewoners hun auto’s gebruiken. Het dorp en de rest van het eiland zijn autovrij. Een groot aantal van de eilanders vind het dorp echter nog steeds te druk. Daarom werd er een bijeenkomst georganiseerd om samen met de inwoners een aantal oplossingen te bedenken.

Schiermonnikoog autovrij

Schiermonnikoog staat bekend als autoluw, maar zo ervaren de inwoners van het eiland dat helemaal niet. Volgens sommige bewoners ontstaan vooral in het hoogseizoen gevaarlijke situaties in het dorp. Dit komt vooral door toeristen, wandelaars, bussen, fietsers, auto’s en vrachtwagens.

Is Schiermonnikoog autovrij?
Schiermonnikoog autovrij

Hoe kan Schiermonnikoog autovrij gemaakt worden?

Een rondweg? Een haven in het dorp? Er zijn een aantal ideeën om Schiermonnikoog écht autovrij te maken.

Tijdens een bijeenkomst in het dorpshuis van Schiermonnikoog kwamen zestig aanwezige inwoners met mogelijke oplossingen.

Schiermonnikoog autovrij door aankomst veerboot bij het dorp

Op Vlieland kunnen passagiers van de boot lopend naar het dorp. Dat moet ook op Schiermonnikoog kunnen; de veerboot moet afmeren in het dorp. Zo zijn er geen bussen meer nodig in het centrum.

Schiermonnikoog autoluw door rondweg om het dorp

Door een rondweg om te leggen rondom het dorp Schiermonnikoog kan het verkeer uit het centrum worden geweerd. Er zou een kleine weg aan de zuidkant van het dorp kunnen worden aangelegd, een nieuwe verbindingsweg.

Gratis openbaar vervoer Schiermonnikoog

Wanneer er gratis openbaar vervoer beschikbaar komt dan hoeft niemand meer de auto te gebruiken. Op dit moment is er al openbaar vervoer. Met Arriva kun je van de boot naar je bestemming op Schiermonnikoog reizen. De Arriva dienstregeling sluit aan bij de Boot Schiermonnikoog tijden.

Schiermonnikoog autoluw kan ook op andere manieren

  • Strenger zijn door minder ontheffingen voor vrachtwagens
  • Supermarkt Schiermonnikoog verplaatsen naar buiten het centrum
  • Alleen elektrische auto’s op het eiland toestaan
  • Garagebox op het vasteland en daarvoor subsidie geven
  • Het verbeteren van de toevoer van producten voor bedrijven

Gemeente Schiermonnikoog gaat ideeën bekijken

Alle ideeën om Schiermonnikoog autovrij te maken worden bekeken en overlegd met de bewoners. Ook is de gemeente Schiermonnikoog zelf bezig met een aantal oplossingen. Binnenkort komt er een proef waarbij het dorp voor bepaalde tijd op slot gaat voor auto’s en vrachtwagens. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de bevoorrading van winkels en hotels op Schiermonnikoog.

Geplaatst: 5 november 2018
Bijgewerkt: 16 maart 2024