Weer op Schiermonnikoog

Het weer en klimaat van Schiermonnikoog

Ontdek het weer op Schiermonnikoog: milde winters en koele zomers. Plan je reis met actuele lokale voorspellingen.

Het eiland Schiermonnikoog, gelegen in de Nederlandse Waddenzee, kent een gematigd zeeklimaat dat sterk wordt beïnvloed door de omliggende zeeën en de nabijheid van het vasteland. Dit resulteert in milde winters, koele zomers en frequente neerslag gedurende het hele jaar.

Seizoenen op Schiermonnikoog

 • Lente (maart – mei):
  De lente op Schiermonnikoog brengt geleidelijk warmer weer met zich mee na de koude wintermaanden. Temperaturen stijgen langzaam, met gemiddelde temperaturen die variëren tussen de 10°C en 15°C. De lente kenmerkt zich door de bloeiende natuur en de terugkeer van vogels naar het eiland.
 • Zomer (juni – augustus):
  De zomer op Schiermonnikoog biedt aangename temperaturen en lange dagen met veel zonlicht. Gemiddelde temperaturen liggen tussen de 15°C en 20°C, hoewel warmere dagen mogelijk zijn. Dit seizoen trekt veel toeristen naar het eiland vanwege de gunstige weersomstandigheden en de vele buitenactiviteiten die beschikbaar zijn.
 • Herfst (september – november):
  De herfst op Schiermonnikoog brengt koelere temperaturen en een verandering in landschap met zich mee, naarmate de bladeren beginnen te verkleuren en te vallen. Gemiddelde temperaturen dalen geleidelijk naar 10°C tot 15°C. De herfst kan winderig zijn en regelmatige neerslag brengen.
 • Winter (december – februari):
  De winters op Schiermonnikoog zijn over het algemeen mild, maar kunnen soms koud en winderig zijn. Gemiddelde temperaturen schommelen tussen de 0°C en 5°C, met af en toe kans op vorst en sneeuw. De wintermaanden zijn rustiger op het eiland, maar bieden nog steeds mogelijkheden voor wandelingen langs verlaten stranden en door de duinen.

Weersomstandigheden en neerslag

Schiermonnikoog ontvangt het hele jaar door regelmatige neerslag, met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van ongeveer 800-900 mm. Neerslag kan in alle seizoenen voorkomen, maar is vooral frequent tijdens de herfst- en wintermaanden. Door de ligging aan zee kan het eiland ook te maken krijgen met mistbanken, vooral in de koudere maanden.

Wind en stormen

Als eiland in de Noordzee is Schiermonnikoog vatbaar voor sterke winden en stormen, vooral tijdens de herfst- en wintermaanden. De wind kan zowel verkoelend als uitdagend zijn voor bezoekers. Stormachtige dagen kunnen leiden tot ruwe zeeën en beperkingen op veerdiensten van en naar het eiland.

Weerbericht en lokale voorspellingen

Bezoekers van Schiermonnikoog wordt geadviseerd om het lokale weerbericht en de voorspellingen regelmatig te controleren, vooral als ze activiteiten buitenshuis plannen. Het weer op het eiland kan snel veranderen, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn op verschillende omstandigheden.